Vasara! Kaip smagu – pirmųjų daržovių derlius! Šiandien ir vakar pietums valgiau špinatų lapų, tad galvoju, reikia pasižiūrėti, ką tie špinatai “gero” turi. Ir pati labai nustebau, kad jie tokie maistingi. Žinojau, kad turi daug geležies, bet tai tik dalis viso gėrio, kuris yra špinatuose.
Įdomus atradimas – prancūzai špintus vadina organizmo šluota, todėl, kad puikiai veikia žarnyno peristaltiką. Žinau, kad kviečių sėlenėlės yra organizmo šluota, o, pasirodo, ir špinatai puikiai išvalo organizmą.
Špinatai – vienas turtingiausių augalinių baltymų šaltinis, turtingas aminorūgščių. Juose ypač daug vitaminų С, В1, В2, В6, РР, Е, К, folio rūgšties, provitamino A, mikroelementų, ląstelienos. Žali jų lapeliai – tikri antioksidantų „lobiai“, padedantys kovoti su laisvaisiais radikalais. Špinatų cheminėje sudėtyje yra ypač daug yra lengvai pasisavinamos geležies.
Įdomi žinutė – “Tyrimais nustatyta, kad špinatų sultys, palyginti su kitų daržovių sultimis, labiausiai stabdo vėžinių ląstelių formavimąsi žmogaus organizme.”
Gal dar kažkas turite kuo pasidalinti apie špinatus?
O dabar lekiam į daržą arba pas močiutes į turgelius ir gausiai skinam/perkam špinatų lapukų!
Yra įvairiausių receptų, bet man, asmeniškai skaniausia, kai į dubenėlį įsipyli linų sėmenų aliejaus, pasidažai špinatų lapus ir valgai kartu su kitomis daržovėmis – agurkas, morka, pomidoras. Galima dar užkąsti žalia alyvuoge iš Graikijos. Tobula vitaminų bomba. Tik viskas su saiku, nes sako, kad dėl sukaupto gausaus biologiškai aktyvių medžiagų kiekio špinatų nepatariama valgyti kasdien arba iš karto labai daug.
Taaaip, Popajus užvalgęs špinatų visada išgelbėdavo savo Alyvuogę 🙂
Agurkas ir pomidoras yra vaisiai 🙂 Viskas kas turi ziedus pradzioje pvz. tokie kaip obuoliai, kriauses yra vaisiai.
Miela, Dovile,
taip, biologine prasme pomidoras ir agurkas yra vaisiai, bet kasdieniniame kontekste priskiriami daržovėms. Ačiū už įdomų pastebėjimą.
Lyginant pagal dienos normas (DN), špinatuose daugiausia vit. K (100 g špinatų – 600% DN), vit. A (190% DN), folio rūgšties, vit. C, mangano, magnio, kalcio. Baltymai nors ir labai kokybiški, jų mažai (100 g špinatų – 3 g baltymų).
Labai įdomu – ačiū.
o spinatai vienmete ar daugemete.ar reike kas metai atsiseti?
Špinatai vienmetė, todėl reikia kasmet pasėti.