Ar gali būti pyragas be kiaušinių, kepimo miltelių, sviesto, margarino? Pasirodo, kad gali, ir dar – netgi labai skanus. Prašom išbandyti.
Visų pirma, reikia pasiruošti šveicarišką tešlą:
1 stikl. – Aliejaus nerafinuoto – geriausias aliejus – rapsų;
1 stikl. – Vandens labai šalto (ledinio) – PATARIMAS – palaikykite pora valandų šaldymo kameroje prieš gaminant;
1 a.š. – Druskos;
3 – 4 stikl. Miltų aukšč. r. ir tada stiklinė kviečių sėlenų arba 1 stikl. – Miltų rupių.
Suplakti kokteilinėje – blenderyje pirmus 3 produktus iki purių baltų putų. Kuo šaltesnis vanduo, tuo bus geresnė tešla. Suplaktą skystį supilti į indą su miltais ir išminkyti tešlą. Jei ji bus per minkšta, pridėti truputį miltų. Jei per kieta – išminkyti. Kad patikrinti ar tešla paruošta ar ne, ją reikia iškočioti. Jei ji neplyšta, vadinasi tešla gerai paruošta. Ši tešla, jei ją gerai išminkyti ir iškepti, bus traški. Iš jos galima gaminti tiek saldžius, tiek ir nesaldžius pyragus, taip pat kepti sluoksniuotus sausainius.
Obuolių pyragas
Tešla: ½ porcijos „Šveicariškos“ tešlos
Įdaras:
6 obuoliai (supjaustyti plonai, kaip traškučiams),
1 stikl. razinų,
1 – 2 a. š. maltos kalendros arba kardamono,
2 v.š. cukraus (dėti, jei obuoliai rūgštūs),
2 v.š. krakmolo.
Visus įdaro produktus gerai sumaišyti. Ant kepimo popieriaus iškočioti tešlą. Ant pusės tešlos išdėti obuolių įdarą. Likusį tešlos kraštą užlenkti ant obuolių įdaro, kad susijungtų su kitu tešlos kraštu. Viršutinės ir apatinės tešlos kraštus sugnybti pirštais. Tešlos viršų pabadyti šakute ar su peiliu padaryti gražias įpjovas, kad nesusidarytų oro burbulas. Pyragą su kepimo popieriumi užtempti ant skardos, dėti į orkaitę ir kepti 200 -220º C temp. 25 – 30 min.
Gardu.
P.S. nuotraukoje kaireje puseje – obuoliu pyragas, o desineje – morku.
Sakei, kad neisduosi sio nerealaus pyrago paslapties!!!! :-))
mmm, tokiu gėriu reikia dalintis ir su kitais – prašom išbandyti ir iškepti.
receptukas superinis! nekantrauju išbandyt 🙂
aha, taigi čia tas kvapusis obuolių pyragas! Kaip jis man kvepia 🙂
[…] tešlą didelis ačiū Evelinai- patiko patiko patiko. Būtent tokia, kokios reikėjo – trapi, bet neriebi. Šiam pyragui […]
laukiu nesulaukiu, kol turėsiu galimybę išmėgint šią tešlą. paprastai trapią tešlą gaminu su tikru sviestu, smalsu, kaip čia išeitų.
pagalvojau – tuėtų būti skanu iš tokios tešlos, naudojant nerafinuotą saulėgrąžų aliejų, pasigaminti sausainėlių, viršų irgi saulėgrąžom pabarstyt. na, kai tik išmėginsiu – pranešiu 🙂
Jule,
būtinai pabandyk. Svarbiausia, kad ši tešla neapsunkina organizmo, lengvai virškinasi ir labai labai skani. Pasikartosiu, kad galimas ir saldus ir sūrus įdarai. Aš kepiau netgi kibinus iš šios tešlos – gardu.
Labai lauksiu atsiliepimų.
atsiliepimai bus po kokio mėnesiuko, bet tikrai tikrai bus 🙂
beje, o morkų pyragas dešinėje… ar man receptas pro akis prasprūdo?
Tikrai taip, šalia yra morkų pyragas. Na, jis nėra toks sveikas, kaip šveicariškas obuolių pyragas, tad jo recepto kol kas nededu. Nors mėgstu ir morkų pyragą, tokį purų ir tirpstantį burnoje – prisiminimai iš gyvenimo Danijoje.
aš juos irgi labai mėgstu, man jie taip primena minkštą saultingą meduolį!
šiandien pažįstama mergina parodė vieną sveikuolišką morkų pyragą – gal suvilios? kiaušinius, manau, galima pakeisti linų sėmenų “kisieliumi”, maltais linų sėmenimis, keletu šaukštų krakmolo, papildomu maltu bananu ar dar kokiu nors “tradiciniu” kiaušinių pakaitalu. receptas štai čia.
Jule, pabandysiu, ačiū tau labai.
Žinai, dar kiaušinius galima pakeisti sojos miltais, bet reikia eksperimentuoti ir bandyti.
[…] šiandien skanavau šveicariškos tešlos moliūginį […]
Vakar išbandžiau šią šveicarišką tešlą, tai pasidalinsiu savo pastebėjimais. Gal kam pravers.
1. Kas būna, jei tešloje per mažai miltų (nurodytam kiekiui skysčių dėjau tik nepilnas 4 stiklines miltų, nes daugiau neradau)? Atsakymas: tešloje matosi aliejus, kočiojant ir formuojant plyšta, nors iškepus skoniu nesiskiria nuo normalios (vėliau radau dar truputį miltų, tai pusė tešlos turėjo būt gera).
2.Kas bus, jei naudosiu skystą įdarą, pvz.uogienę ar moliūgus nesaldžiam pyragui (įsivaizduoju, kad krakmolas čia sugėrė skystį iš obuolių)? Atsakymas: tešla apačioje lieka šlapia, lyg neiškepus, o įdaras taikosi išbėgti (ir išbėga) per gaminio kraštus.
3.Kas bus, jeigu neiškočiosiu tešlos labai plonai? Atsakymas: storesnėse vietose kepinys būna sausas ir kietokas, jokio traškumo. Dalį tešlos pavyko iškočioti plonai, tai ji iškepus buvo tikrai traški ir lengvai lūžinėjanti. Struktūra priminė sluoksniuotą tešlą, tik buvo kietesnė už pastarąją.
4. Kaip tinka sausas įdaras prie šios tešlos? Atsakymas: Tešla buvo iškočiota plonai, dėjau džiovintas datules, tai kepinys gavosi sausas ir sprangus. Obuoliai čia neabejotinai geriau.