Labas rytas,
kaip gera prabusti ryte ne nuo žadintuvo, o nuo pavasarinių paukščių čiulbėjimų. Taigi, nuotaika gera, po mankštos, dušo ir kelių stiklinių vandens galima ruoštis pusryčiams. Ar žinojai, kad pusryčius yra būtina valgyti, todėl, kad po nakties mūsų smegenėlės būna pavargusios ir joms būtinai reikia geros energijos, kad toliau galėtų sėkmingai darbuotis visą dieną.
Šį rytą pusryčiams noriu pasiūlyti naminės keptos duonos. Aišku, norint ją turėti ant pusryčių stalo, reikės pasiruošti jau iš vakaro. Receptas žemiau.
Visų pirma, tau reikės raugo. Duonos raugą galima pasidaryti pačiam iš rugių miltų ir vandens, bet jeigu man parašysi – aš būtinai galėsiu tau jo duoti. O pati duonos gamyba yra labai paprasta – reikia tik gerų svarstyklių.
Ingredientai:
150g saulėgrąžų (užplikyti 10min vandeniu)
150g sėmenų (nemaltų)
150g avižinių dribsnių
150g kvietinių sėlenų
250g ruginių miltų (geriau rupiai maltų)
750g kvietinių miltų
100g cukraus
3 šaukšteliai druskos
1 litras vandens
Sezamo sėklos formos pabarstymui ir viršui.
Paruošimas:
Supilam visus grūdus ir raugą. Išmaišom. Tada pilam cukrų, druską, miltus, vandenį ir labai gerai išmaišom. Formą patepam aliejum, pabarstom sezamo sėklom.
Atskiriam raugo kitam kartui.
Dedam duoną į formą viršų šlapia ranka suglaistom ir pabarstome sezamo sėklomis. Uždengiam rankšluosčiu ir kildiname 12h.
Kepimas:
Dedame į orkaitę, kuri nėra įkaitinta. Pirmą valandą kepame ant 180 laipsnių temperatūros, o likusias 20 minučių kepame 160 laipsnių temperatūroje.
Kol duonyte karšta, reikia uždengti ją rankšluosčiu ir palikti, kad atvėstų. Po to lengvai išsiima iš skardelės.
Kaip smagu, kad nereikia ypatingų technologijų ir sugebėjimų, kad galėtum pats išsikepti duoną.
Tad, kas norite duonos raugo?
xxx
Homemade bread recipe. All you need is:
100 g sugar
3 table spoons salt
150 g oats flakes
150 g linseed
150 g sunflower seeds
150 g wheat brans
1 l water
300 g rye floour
700 g wheat flour
When you are preparing to bake the bread, boil the water and put it on sunflower seeds in the bowl for 10 – 15 min. Following, please take all seeds, sugar, salt, oats, wheat brans and sunflower seeds into a big bowl. Mix everything and add water with bread yeast. When you mix everything, start adding wheat and rye flours. When the dough is ready and it is too liquid – add more flour or wheat brans. When everything is done, take some bread dough to a separate jar – it will be your bread yeast for the next time and keep it in the fridge. The rest of the dough add in to a baking form which is laid with baking paper and sesame seeds on the top. Leave the bread to grow for 12 hours in the room temperature. If it is cold – leave somewhere near the heater. Usually the bread grows twice than you put in the beginning.
Bake for 1 hour in 170 degrees and other 30 min in 150 degrees. When it is ready – put the towel and leave to cool. By the way, inside the bread you can add rosemary, nuts, dried fruits if you like. Keep it in wrapped in baking paper – possible in fridge.
Enjoy! I hope your home will be soon filled with homemade bread smell. If you need bread yeast to start baking the bread – please let me know – I will share it with you.
Ne taip ir seniai atradau Tavo blog’ą ir man čia taip gera ir jauku… Tokia tikrumo, natūralumo ir šviežumo salelė 🙂
O gal gali papasakoti, kaip pačiai galima pasigaminti raugo? Ar čia tas paprastas – miltus sumaišyti su vandeniu, tada kasdien po truputį maitinti (pirmą savaitę)? Beje, kiek jo reikia būtent šiai duonai?
Atsiprašau už tokią krūvą klausimų, bet duonytė sužavėjo 🙂
kaip smagu girdėti tokius atsiliepimus. Stengiuosi dalintis atrastais gėriais, kad ir kiti galėtų mėgautis.
Kalbant apie raugą – yra galimybė pačiai pasigaminti, bet jei nori – galėčiau duoti savojo.
O vienas iš būdų, kaip pasigaminti raugą, kuris trunka tris dienas, štai toks:
stiklinė ruginių miltų yra užpilama dviem stiklinėm šilto vandens. Gerai išmaišoma, kad neliktų jokių gumulėlių. Paliekama šiltoje vietoje kelioms paroms natūraliam rūgimui. Po paros – trijų, jei masė pakankamai išrūgusi(tai aiškiai pajaučiama iš kvapo ir matyti burbuliukai), įpilama dar stiklinė šilto vandens ir įdedama stiklinė kvietinių miltų bei kmynų ar kalendros sėklų. Gerai išmaišoma. Vėl paliekama bręsti rūgti kokiai parai. Kitą dieną vėl dedama miltų, druskos, šilto vandens. Turi gautis sunkiai sukama mediniu šaukštu masė. Ją reikia minkyti 15- 20 min ir palikti kilti pusėi paros, po to vėl perminkyti ar išsukti šaukštu. Vėl palikti kilti. Jūsų pirminio raugo masė turi būti pakilusi beveik trečdaliu ar net dvigubai.
Parašyk, kaip seksis gaminti raugą, jeigu nuspręsi tai daryti pati. O jeigu ne – mielai galėčiau pasidalinti savuoju raugu. Duonos minkymo procesas tuo ir smagus, kad kitam kartui atsidėdama raugo, pasilieki ne tik sau, bet visada atidedi dar kažkam.
Lauksiu tavo atsiliepimų.
sveiki, mes kepam tokią duoną, tik vien su kvietiniais miltais. Deja, užlaikėm raugą per ilgai ir sugadinom 😦 be galo gailimės. Atradau kad, kepat beveik identišką duonelę, kurią mes labai mėgstam.
Gal galėčiau paprašyti raugo.
Labai labai lauksiu Jūsų ats. ilona.kibildiene@gmail.com arba
tel. 8 657 68134
bėda ta, kad mes jau visus ingridientus sumaišėm (tik be vandens) tai mums labia skubiai reikia to raugo.
Todėl labai labai lauksiu Jūsų skambučio ir kur pasiimti galėčiau raugą.
Mes Vilniuje.
laba diena bandziau padaryti rauga pagal jusu recepta tik va tokia problema 3 diena jau jautesi kvapas ir buvo burbuliukai bet pats raugas liko skystas taip turi buti ?? nes as maniiau kad turetu buti kaip ir mase o man nesigavo aciu
Sveiki Rasa. Jeigu dar noretumete raugo – galeciau pasidalinti su Jumis.
Ačiū už raugo receptą, būtinai išmėginsiu ir parašysiu, kaip sekėsi.
OOO čia tai bent duona – grynai mano stiliaus :] dieviška.
geras receptas, tikrai. Ačiū.
OOO čia tai bent duona – grynai mano stiliaus :] dieviška.
geras receptas, tikrai. Ačiū.
Esu ragavusi pagal šį receptą keptos duonos. Tai tikrai puikaus skonio duona kuri pavyksta išsikept kiekvienam….
Kai pradėjau kepti šią duonelę – tai nebereikia pirkti ir parduotuvėje. Be to, kepant šią duonelę, galima eksperimentuoti ir įdėti vis kitokių priedų – kepintų salierų, morkų, riešutų, džiovintų vaisių, grūdų. Tik nepamirškite prieš tai pasilikti raugo be jokių priedų.
Saunumelis!!
Esu ragavus tokios duonytes, labai skanu!
Reikes butinai pabandyti pasigaminti 🙂 O kiek raugo reikia pasilikti kiekvienakart?? ir ar tiesa, jog ta rauga reikia suvartoti per kazkiek tai laiko? taigi jei jau pradejai, nevalia pamesti duonytes kepimo 😀
Miela, Vita,
duona išties fantastinė ir kaskart vis skanesnė ir įdomesnė gaunasi. Nebijokite vis kokių priedų įdėti, tik geriausia pasilikti raugą be jokių priedų, kad nesipjautų po to skoniai.
Raugas dažniausiai paauga tiek pat, kiek ir pati tešla paauga, todėl siūlau pasilikti kūmščio dydžio gumulėlį, gal truputį daugiau ir palikti kartu kambario temperatūroje, kad paaugtų, o po to uždengus laikyti šaldytuve. Realiai raugui nėra nurodytas galiojimo laikotarpis, bet mažiausiai jis gali stovėti uždengtame indelyje šaldytuve mėnesį. Tikiu, kad ir ilgiau galima laikyti.
se duona jau kepu seniai, i je dedu ir daugiau dziovintu vaisiu kai rauga atskiriu…
Man irgi patinka su vaisiais, bet mūsų šeimyna nelabai mėgsta, tai raugauju pas kitus 🙂
Bandziau kepti sia duonele, bet kazkodel neiskilo. As manau, kad raugas, kuri turiu, netinkamas sitai duonelei.Gaunasi rugstoka.Gal galetum pasidalinti raugu, buciau labai dekinga
Miela, Danute,
žinoma, kad galėčiau pasidalinti raugu. Ar Vilniuje gyveni?
Šaunu!! Gyvenu Vilniuje, kaip galėtumėm susitikti?
Mano darbovietė centre, Totorių gatvėje – tai galėčiau įsidėti į darbą ir paimtum, kaip galvoji? Kur tu dirbi?
Aciu uz rupesti. Manau, kad galeciau uzsukti ir paimti. Tik pasakyk kada, ir koks tikslus adresas kuriuo tureciau atvykti.
Mano darboviete Tuskulenu gatvej.
Totorių 32-14. Ieškok įmonės – ECC Consulting Baltic. Paskambinus ieškok Evelinos.
Kada planuoji atvažiuoti?
Galeciau, kad ir rytoj. Laikas man nesvarbu, turiu galimybe
prisiderinti.
Miela Danute, gal gali ateiti rytoj per pietus – 12:00 val.? Lauksiu
Gerai, ketvirtadieni 12:00 busiu. Iki pasimatymo!
Miela, Danute, būtinai pasidalinkite, kaip seksis duonelę kepti.
Miela, Evelina,
Tavo blog’ą nors pradėjau skaityti gana neseniai, bet mano mama jame apsilanko kiekvieną dieną:) Ir štai perskaičius šį straipsnį ji irgi užsinorėjo išsikepti duoną. Tik labai apmaudu, jog jei jau kuris laikas neišeina padaryti gero raugo(duona būna rūgštoka). Taigi norėčiau paprašyti savo mamos vardu raugo. Būčiau labai dėkinga:)
Labas,
perskaiciau, kad galetum pasidalinti duonos raugu 🙂
labai noreciau issikepti sia duonele, taciau neturiu pakankamai laiko pati pasidaryti rauga, tad gal galetum padeti? Duonos kepimas – sio savaitgalio planuose, tad lauksiu ziniu 🙂
P.S. Dirbu centre (Jogailos gatve), tad, manau nebutu kliutis susitikti.
Simona
(del visa ko, duosiu ir savo tel. nr.: 862118599).
Labas,
būtinai pasidalinsiu duonos raugu.
Tiesa, noriu visų atkreipti dėmesį dėl duonos rūgštumo – LABAI SVARBU duonytės neperlaikyti rūgimo metu. Dabar namuose yra šilta, todėl galbūt nereikia laikyti visų 12 valandų – galima kepti ir greičiau. Kuomet duona per ilgai rauginama, ji tampa rūgšti.
kepu aš tokią duoną, t. y. kepiau:) nes dabar jau vis kitaip bandau:) šnd. kepiau tokią: tik iš kvietinių miltų, dėjau saulėgražų, moliūgų sėklų, sėmenų. Ir..provanso žolelių, nedėjau kmynų. Anądien kepiau su kumynais (ne kmynais, o kumynais:), o miltai buvo pusiau rurginiai ir kvietiniai. tada nedėjau nei sėmenų, nei sėlenų, nei avižų dribsnių. Kartais dedu razinų ar abrikosų. Ką norėjau pasakyti ? Kad reiktų improvizuoti. Jei nori baltesnės, dedi kveitnius miltus, jei nori tamsesnės, dedi ruginių, vieni mėgsta su razinom, kiti nekenčia jų:) pvz., mano vaikai nemėgsta jokių vaisių duonoje, nori tik grynos, tik su kmynais ir nebent dar sėmenų gali būti. Aš padariau išvadą – nereikia perlaikyti!
Reikia stebėti – kai pakilo trečdaliu – kepti, nes jei perlaikai, ji atgal sukrenta, paskui nebepakyla, būna rūgšti.Aš kai viską sumaišau, pilu į indą, išklotą kepimo popieriumi (šiek tiek aliejumi patepu), statau kur šiltai maždaug 4-6 valandoms. jei ruginių miltų duona – ilgiau kyla.
Miela, Rūta,
ačiū už pasidalinimus – sutinku su viskuom, ką parašei – svarbiausia nebijoti kurti ir eksperimentuoti.
Labas, Evelina,
užsisukau darbu rutinoje ir visai pamiršau padėkoti už duonos raugą ir iš jo iškeptą nuostabią duonytę! 🙂
Tik šįryt užsitepiau paskutiniąją riekelę (o kepiau prieš savaitę) ir su nuostabiu skoniu pasitikau pirmadienio rytą! 🙂
Dar kartą dėkui, o visoms kitoms – skanių bandymų ir tobulėjimo. Juk būtų taip nuostabu ant Kūčių stalo kaip 12-ąjį patiekalą patiekti savo pačių iškeptą duonelę! 🙂
Linksmų artėjančių švenčių!
Simona
Labutis visoms duoneles myletojoms ir kepejoms. Labai patiko sios duoneles receptukas, bet…neiziuriu koki kieki raugo deti (g). Ar as kazko nesuprantu? Labai lauksiu Jusu paaiskinimu. Aciu
Kadangi kiekvieną kartą atsidedi duonos raugo, tai kepant jį visą reikia ir sunaudoti. Aš dažniausiai atsidedu pusę puslitrinio stiklainio raugo ir kitą kartą kepant jį sunaudoju.
o kiek gramų raugo reikia dėti, norint pasigaminti tokią duonelę? ačiū
Turiu klausima,o kur vilniuj gaut semenu ir kvietiniu selenu?Klausimas gal ir kvailas,bet tikrai ne visur galima gauti.Bent jau prie musu namu nera.Busiu dekinga uz atsakyma
Vaida,
reikia deti visa rauga, kiek turi. As dazniausiai atsidedu i puslitrini stiklainiuka – idedu mazdaug puse, o dar per 12 valandu paauga, ir kita karta kepdama sudedu visa rauga. O tu pati darysiesi rauga, ar kas nors pasidalino su tavimi?
Linu semenu gali nusipirkti RIMI parduotuveje – ieskok prie ECO produckijos. O kvieciu seleneliu yra kiekvienoje parduotuveje – ieskok prie miltu, kruopu – as dazniausiai MALSENOS perku. Parasyk, ar radai. Taip pat gali nusipirkti ALIEJUS.COM parduotuveje.
As noriu paklausti kiek gali stoveti ne maltos kavos pupeles?
Jei kavos pupelės yra uždarytame inde, tai gali ilgai stovėt, nes priešingu atveju jos išsigaruoja ir praranda skonį. Plius reikia laikyti tamsioje ir vėsioje patalpoje. Bet daugiau informacijos gali sužinoti ir pasikonsultuoti kavos/arbatos parduotuvėje.
Aš ,kaip ir daugelis susižavejau kepta namine duonele ,paskaicius apie duonelę čia dar labiau susižavejau ir atrodo radau į visus man rūpimus klausymus atsakymus.Artimiausiu metu susipirksiu produktus ir tikrai imsiu kepti duonutę namuose
turiu klausima del raugo,ar jo reike atskirti kitam kartui is gatavos teslos,ar is gryno raugo.ir kaip jis dauginas. Aciu
Mielas Rimantai,
duonos rauga reikia atideti nuo padarytos teslos.
Didelis dekui vakar iskepiau labai skani gavosi tik pluta kieta kazin kodel
Kai iškepate duonelę – tai uždenkite ranšluosčiu ir palikite atvėsti bent jau tris keturias valandas. Be to, neperkepkite.
Smagu, kad mėgaujatės namine duonele.
Labai aciu uz raugo recepta. Pabandziau, pavyko ir duonele labai skani gavosi.
Skaiciau viename angliskame website kad rauga laikant saldytuve reikia pamaitinti karta per savaite- puse puodelio miltu ir puse puodelio vandens. As taip ir darau ir manau kad tada rauga galima laikyti ir ilgiau.
Miela, Ilona,
labai džiaugiuosi, kad patiko duonelę – kaip tik mano naujuose namuose dabar kvepia ką tik iškeptos duonos kvapas. Tiesą pasakius, tas raugas, kurį aš naudoju – tikrai nereikia jo maitinti ir jis pakankamai ilgai gali išbūti šaldytuve – tuo man ir patinka šios duonos paprastumas.
Sveiki Evelina, bandysiu Jusu recepta, tikrai 🙂
Tik va laikas deficitinis del raugo, labai noreciau jo pas jus gauti. Dirbu centre,o kada ir kaip Jus rasti?
Ir dar, niekur nerašėt kaip miltus bert – ne syki esu girdejus,
kad juos reik sijoti….ar čia neturi jokios reikšmės?
[…] kad beveik apsemtų, tuomet ilgiau galėsite naudotis. Valgyti galima su bet kuo – tepti ant naminės duonos, duoniukų, dėti į troškinius ar valgyti kartu su […]
Aš kepu duoną būtent šiuo receptu Bet maišau per puse normos: vieną dalį kaip recepte, o kitą – visada improvizuoju – gaunasi du skirtingos duonos kepaliukai. Karštą duoną išimu iš formos, rankomis, suvilgytomis šaltu vandeniu, visą pavedžioju, paglostau, tuomet užkloju rankšluostuku kol ji atvėsta.
man dave drauge raugo,jau kelinta k kepu
tiesiog imu 1kg kvietiniu miltu,0,5 kg ruginiu,3-4 arbat,saukstelius druskos,stikline cukraus ,silto vandens tiek,kad gautus tirsta mase,zinoma raugo nepamirstu.palieku 6 val,kad pakiltu.po to tesla supilu i forma pataukuota ir pamiltuota ir i orkaite.pajungiu 190 laipsniu temp.ir kepu apie 1,5 val.Priedu dedu tik kmynus,nes mano seimyna nemegsta nei su semenimis,nei su sezamu ir t.t.Kai iskepa isimu,virsu apslakstau vandeniu ir jei turiu sviesto-patepu-tada plutele buna lb.gardi.NEMINKAU ir nedarau jokiu kepalu,yiesiog tesla supilu i forma.
As visuomet pries kepdama duonele skarda patepu aliejumi ir pabarstau sezamais,tada iskepusi duonele labai gerai atsoksta 🙂
sveiki.o kokio kietumo turi but tešla?ją reikia minkyti ar gana su šaukštu išmaišyti iki kažkokio tirštumo.
Duoną reikia minkyti su rankomis, o tešla turėtų būti klampi. Jei atrodo, kad skysta – tuomet įdėt reikėtų daugiau kviečių selenų ir avižinių dribsnių arba miltų. Bet irgi nereikia nukietinti. Jei netyčia nukietinat – tuomet reikia įpilti truputį vandens.
Sveiki as taip kepu tokia duona ,bet as jos niekada neminkau ,o tik su mediniu saukstu gerai ismaisau,tesla gaunasi kietoka,ir palieku rugt,maziau vargo.
Sveiki! Pas Jus labai graziai duonele foto atrodo, vakar irgi pati pagal labai panasu recepta bandziau issikepti duonytes..nezinau kodel bet vidus visvien duonytes gavosi gana minkstas,tad kepiau truputi ilgiau nei 1,5 val..hmm bet ir ryte atpjovus duonyte kazkas netaip,virsus traskus o vidurys toks minkstokas klijuojasi prie dantu, limpa prie peilio..kazin kas netaip? gaila kad pirmas bandymas nelb sekmingas,o taip norejosi 😦
Miela, Jolanta,
Tikiuosi, kad pirmas kartas įkvėps vėl bandyti iš naujo ir kepti vis gardesnes ir gardesnes duoneles.
Gavoju, kodėl jūsų keptos duonos vidus buvo šlapias. Gali būti, kad buvo mažai įdėta kviečių sėlenų arba avižinių dribsnių, jei išvis dėjote arba perdaug vandens dėta, todėl išorė apskrudo, o vidus buvo šlapias ir gerai neiškepęs.
Dar kita problema galėjo būti, tai per didelė kepimo forma ar netolygiai pasiskirsčiusi, kas neleido viduj kepti.
Dar kita problema galėjo būti, kad pjaustėte dar karštą duoną, ko niekam nerekomenduoju daryti, todėl, kad tik sugadinate produktą. Karštą galima pajsutyti tik tai pyragą, bet ir tai ne visus, ko gero, iš trupninės tešlos ar iš šveicariškos tešlos, nes kitaip mes sugadiname produktą.
Bandykite kepti, o jei nepavyksta – smulkiai supjaustykite ir pasidarykit duoniukus, kuriuos orkaitėje su česnaku paskrudinkite, kuriuos puikiai galite naudoti sriuboje, salotose ar su kokiais padažais.
Sveiki:) sudominot ir mane:) bandysiu gaminti raugą ir išsikepti. Ačiū:)
Gilinuosi i jusu recepta. Vis delto nerandu aiskumo.
Paruosiau rauga. Ar minetus ingriedijentus pilti i ji (visa) ar atskirti kazkokia raugo dali ir palikti kitam kartui? Neaisku.
Ar gerai supratau-supylus ingriedijentus vel palikti tesla kilti? kuriam laikui?
Visą raugą reikia naudoti kepant duoną, tik nepamiršti, kad raugą reikia atidėti po to, kai jau tešla paruošta ir palikti augimui.
Tešla auga 12 valandų šiltoje vietoje. Kuomet pas mus namuose būna vėsoku – išnešu duoną į vonią, arba apdengiu šiltai. Kai šilta – raugo ląstelės dalinasi ir duona auga.
Jei dar bus klausimų – mielai atsakysiu.
Sveiki,
Susidomejau duonos kepimu, tačiau jau penkta para bandau užauginti raugą ir nesėkmingai. Ieškodama raugo auginimo receptuku užklydau į Jūsų tinklapį. Ar dar dalinatės skaniai išgirtos duoneles raugu? Ačiū
Sveiki,kepu sita duonele jau ne pirma karta,tik va paskutinius kartus sukrenta vidus,duonele pakyla ,o kepant sukrenta,gaunasi tusciavidure,ka darau netaip ?
Duonos problema galėtų būti rauginimas. Pabandyt reikėtų pakeist raugą ir rauginti vėsesnėje temperatūroje. Galima net ir ilgiau nei 12 valandų palikti vėsesnėje temperatūroje. Prieš kepant paviršių pabadykit didele adata/ virbalu/šakute, kad išleistumėte po plutele susidariusį perteklinį orą.
Turėtų padėt. Parašykite, kaip seksis.
Evelina, labai ačiū už duonytę, ji puiki 🙂 Štai čia: http://zaidziamevirtuve.blogspot.com/2012/01/puiki-namine-duona.html
Norėčiau labai pasigaminti šios duonelės tik vat nežinau kiek reikia raugo dėti į receptą?
Oskarai, reikia sudėti visą raugą, kiek turi.
Ir Klaipėdoje norim išsikepti tokios duonutės, tik iš kur raugo gauti???
Gal kas pagelbėtų?
Miela Jūrate, gal kartais žadate būti Vilniuje? Galėčiau Jums perduoti.
laba,
darau duonelę pirmą kartą, ir raugą pati bandau pasidaryti, va jau įdėjau po stiklinę miltų ir vandens. Klausimas “…kitą dieną vėl dedama miltų, druskos, šilto vandens. Turi gautis sunkiai sukama mediniu šaukštu masė. Ją reikia minkyti 15- 20 min…” o tai miltų ir vandens dedam kiek norim ar yra kažkokia porcija? ir jau tada į tą masę, kai pakils, dedame viską pagal receptą?
lauksiu atsakymo
iš anksto dėkoju 🙂
Egle,
atsiprašau už vėluojantį atsakymą – ko gero, duonelę jau ir išsikepėt?
Šiaip tai pati nesu dariusi raugo, nes gavau jį iš pusseserės, bet maniškis raugas yra klampios masės, kurį visą sunaudoju duonos kepimui. Kuomet tešla užminkyta ir paruošta augti, vėl reikia nuimti duonos masės, kurią vėliau naudosi kaip raugą kitam kepimui.
Parašykit, kaip sekasi.
Ačiū.
man iskilo klausimas ;kai raugas jau atidetas ir nori vel kept, tai reikia vel laikyti para o paskui vel sumaisyti visus produktus ir laikyt kol pakils ir kept. aciu
Kai norite kepti duoną, reikia tą raugą įmaišyti į visą tešlą, po to, prieš įdedant duonos masę į kepimo formą, nuimti tešlos gabalėlį, t.y., taip vadinamą raugą ir palikti kitam kartui. Raugą galima iš karto laikyti šaldytuve, o duoną prieš kepant palikti 12 valandų augimui.
Jeigu bus dar klausimų – būtinai klauskite.
o nuostabiai gavosi ir raugas, ir pati duonelė, tikriausiai čia nereikia bijoti improvizuoti ir pasitikėti labiau savimi 🙂 šiandien bandysiu kepti jau iš turimo raugo … labai džiaugiuosi šiuo receptu
Dažnai kepu duonele,bet as sudėjus viską,ilgokai minkau.Neužtenka tik pamaišyt,miltus persijuot būtinai reikia ir dar kuo prastesni miltai(geriausia kvietiniai ar ruginiai pilno grūdo).Tada tikrai išeis 🙂
Sveiki,
gal galetumete ir su manimi pasidalinti raugu? 🙂 Esu is Vilniaus ir labai jau uzsimaniau Jusu duonytes 🙂
[…] draugai dažnai prašo manęs padaryti ir lietuviškų patiekalų. Žinoma, jie su malonumu valgo naminę duoną su […]
Sveiki,
norejau padekoti uz rauga, vakar iskepiau duonyte. Aciu 🙂
Bet vakar skonyje jautesi raugas, tai maniau, kad man kazkas nepavyko, bet siandien paragavus duonytes ji buvo puikaus skonio. Gal zinote, kodel pirmaja diena jautesi raugo skonis? Beja as duonyte kepiau su dziovintais vaisiais.
Dar norejau pasiteirauti ar gerai padariau, kai atsiskyriau raugo ji palaikiau per nakti kaip ir duona, o tik po to idejau i saldytuva, ar nesuklydau taip padarydama?
Egle, džiaugiuosi, kad mėgaujatės ir jūs duona. Ko gero, ragavote dunelę, kol dar ji buvo šilta, todėl ir jautėsi raugo skonis. Duonai reikia subręsti, todėl geresnis skonis kitą dieną – arba kai visiškai atvėsta.
Labai skani duonytė! Noriu paklausti, ar paliekate ją atvėsti orkaitėje, ar išimate? Ir kur laikote iškeptą – maišelyje?…
Duona palieku atvėsti išėmus iš orkaitės uždengus rankšluosčiu. Geriausia laikyti suvyniojus kepimo popieriuje – nepuls pelėsis.
Ačiū 🙂
As irgi kepu duonele,o kad raugas neperugtu as ji dedu i saldikli.
Patarčiau į duonelę nepamiršti įdėti pusę stiklinės plikytų kmynų.Skonis bus įpatingas.
sveiki, tai gal plikyti reikia ir sezamo seklas?
Sveiki Tina. Ne, sezamo seklu nereika plikyti. Uztenka pabarstyti kepimo forma.
Sveiki,
Pirmiausia ACIU uz puiku puslapi!
kepu sia duonele jau gerokai virs metu, beveika visada dedu kmynu. Kuo ypatingi plikyti?
dekui 🙂
Niekur nerandu kiek butent raugo reikia> Gavome raugo ir ziuriu kaip issikepti duonos, labai patiko jusu receptas. Kepsiu pirma karta, tai noriu kad viskas iseitu 🙂
As dedu viena stikline.
Ji buna mepilna
gal patartumet, kaip geriausia sia duona kepti, kokia orkaites funkcija naudot?
Ar tik is apacios, ar is virsaus ir is apacios, ar su ventiliatoriumi?
Siulyciau kepti is abieju pusiu ir su vejeliu. Taip greiciau iskeps. Valanda kepkit aukstesneje temperaturoje, o likusi pusvalandi zemesneje temperaturoje, kad gerai iskeptu vidus.
Duoną kepame jau senokai..bet paskutiniu laiku duonytė nesigauna:(..viršus viskas tvarkoje..iškyla..bet gaunasi drėgna..kaip neiškępusi..nors kepam 1.40min..ar gali būti raugas kaltas?ar reikia dėti aoačioje orkaitės vandens?
Sveiki,
Noreciau jusu paprasyti pasidalinti raugu, pati esu is Vilniaus:)
Sos duona gaunasi šlapia neiškępusi..nors kepame 1.40min.kepame duona jau senokai..bet dbr kažkas nesigauna..nors iškyla gražiai..
Jolanta, kepkite duonelę ilgiau nei nurodėte viršuj. Aš dažniausiai kepu valandą ant aukštos temperatūros, o likusį laiką ant mažesnės. Pabandykite pažaisti su temperatūromis ir ilgesniu kepimo laiku.
Sveiki, gal galėtumėte pasidalinti raugu? 🙂 Kažkada buvau gavusi iš kažko, sugadinau, o pačiai neišeina susiraugint…
Sveiki,gal galečiau sužinoti kodel duonele sutrūksta?
Jeigu duonelė „gerai parūgusi”, jos viduje būna susidarę per daug oro burbuliukų, kurie atsiranda rūgimo proceso metu. Kaitinimo metu jie pasišalina su didele energija, kuri ir suplėšo duonos plutelę. Jeigu duonelė labai iškilusi, prieš dedant ją į orkaitę, reikėtų subadyti dantų krapštuku, mediniu iešmeliu ar šakute duonelės paviršių, kad pasišalintų perteklinis oro kiekis. Tai reikia padaryti prieš dedant duonelę kepti.
na neblogai gavosi
[…] – ypač baklažanais ir cukinijom. O mes mėgstam valgyti teisiog užsitepę ant naminės duonos. Mažiau kalbų, daugiau darbų – štai […]
Sveiki, jau kelintą kartą bandau pasidaryti raugą, nesigauna. Jau po paros būna smarkiai iškilęs, kai pirmą kartą pamaitinu, jau po kokių 10 valandų vėl iškyla ir pradeda leistis. Kai pamaitinu raugą trečią kartą, daugiau nebeiškyla kiek laiko bestovetų.Galvojau gal per šiltai laikau (27 laipsniai), bet prie 25 laipsnių tas pats. Paprašyčiau jūsų pasidalinti raugu, bet neturiu galimybės pasiimti. Ką ne taip darau?
Labas Loreta. Kokius miltus naudojate raugo gamybai? Jeigu paprastus kvietinius miltus, gali buti, kad ten mazai baltymu. Patarciau deti pilno grudo miltus. Beje, raugo nereikia maitinti, o uztenka kasdien permaisyti.
Sveiki, naudoju pilno grūdo ruginius miltus. Praėjo nepilnai para, o raugas jau per pus pakilęs ir akytas. taip buvo ir anksčiau,pamaišius (net jei nemaitinu) dar antrą parą iškyla, bet jau trečią nusileidžia ir daugiau nebekyla, ką ir kaip bedaryčiau (ar dedu miltų ar ne). gal per šilta namie- 27 laipsniai, gal jis taip anksčiau išrūgsta, gal reikia į šaltą vietą pastatyt po kurio tai laiko.
Atleiskit už įkyrumą, bet labai norisi duonelės.
Loreta, manau, kad verta pabandyti palaikyti vesesneje temperaturoje. Galvoju, jei jusu raugas kvepia raugu, bandykite kepti duonele. Tikrai nesugadinsite. Sumaisius duonele pabandykite atideti raugo ir palikite kartu su duona augti 10-12 valandau, priklausomai, kaip silta pas jus.
Sveiki, gal galėtumėte dar kartelį pasidalinti raugu? 🙂 buvau gavusi iš Jūsų, bet neišsaugojau. Neberandu kontaktų…
Labas Ieva, taip, tikrai galesim pasidalinti. Atsiprasau, kad anksciau neparasiau, nes daug keliavome.